zaterdag 14 juni 2014

De electricien aan het werk, 13 juni

Op 11, 12 en 13 juni is de elekricien aan het werk geweest. Nadat eerder alle waterleidingen al waren gemonteerd, zijn nu alle elektriciteitsleidingen toegevoegd. Het is inmiddels lekker druk in de wanden en plafonds.

Hieronder een kleine selectie van de montageactiviteiten, van de verschillende vertrekken.








Hieronder de totstandkoming van de meterkast. De meter is er nog niet; de nutsaansluiting is wel aangevraagd, maar nog niet geleverd.



Deze bungelende doosjes zijn inbouw wandcontactdozen die later in de nog te metselen buitenmuur worden verwerkt, tijdens het metselen. Het betreft het deel van de buitenmuur dat in de garage komt te staan (en dan 'door het dak van de garage' wordt opgetrokken en daarmee de oostelijke gevel vormt.




woensdag 11 juni 2014

De bakstenen gebracht, 11 juni

De week na het Pinksterweekend (waarin het zo gestormd heeft en 33 mm neerslag is gevallen) is het de beurt aan de elektricien. Deze zal woensdag, donderdag en vrijdag aan de slag gaan met het aanbrengen van de elektrische installatie. Vrijdag gaan wij zelf weer in Eys kijken, om dan gelijk foto's van de installatie en het leidingwerk te maken nu het nog kan. De week er na gaan de wanden namelijk dicht en kan dat niet meer.

Op woensdag 11 juni zijn de gevelstenen bezorgd, met dank aan buurman Wiel voor de foto's. De stenen zijn van Rijswaard. Aanstaande vrijdag maar zelf even checken of het de goede stenen zijn. We willen de stenen gaan keimen, en niet iedere steen is daarvoor geschikt.





Hieronder het type baksteen (die wij zelf na het metselen nog wit gaan keimen).




zondag 8 juni 2014

Zithoek, 6 juni

We hebben op 6 juni ook gelijk maar enkele tuinstoeltjes meegenomen die we nog over hadden, die hebben we achterop de kavel gezet. Daarmee hebben we onze eerste zithoek gecreƫerd, lekker in de schaduw met de warmte van het Pinksterweekend. Dus als we de komende weken bij de bouw gaan kijken hebben we in ieder geval een plaats om te zitten. En met mooi uitzicht. Het hoge gras moet je maar even weg denken, dat komt later in het jaar aan bod.


zaterdag 7 juni 2014

Installatiewerk, 4, 5 en 6 juni

Op woensdag, donderdag en vrijdag is deze week de installatieploeg van Veenstra hard in de weer geweest om de afvoeren, alle leidingen en buizen van de warmte terugwin installatie (WTW) aan te leggen. Dat was drie dagen doorpezen, waardoor ze vrijdag bijtijds konden stoppen voor de drie en een half uur durende terugreis van Eys naar Harkema.

Vanwege de houtskeletbouw is het noodzakelijk dat de afvoeren die in de wanden terecht moeten komen, deze 'versleept' worden van vloer naar wand. Bij het aanleggen van de betonvloer kunnen de afvoerbuizen niet ter plaatse van de wand worden aangebracht, maar vallen deze net naast de wand, dus net IN de verschillende ruimtes. Na het plaatsen van de woning op de ondervloer steken de afvoerbuizen net naast de wanden omhoog. Om de afvoeren in de wanden te fabriceren, wordt vanaf het punt waarop de leiding uit het beton omhoog steekt een geul in het beton gemaakt tot in de wanden, en vanaf dat punt naar de (door mij) opgegeven punten geleid. Zie hieronder voor het principe.


De rode streepjes (zie hierboven en onder) zijn de maten die ik per aansluitpunt (wastafel, douche, toilet, keuken, etc) het aangegeven. Voor alle vertrekken heb ik vooraf op tekening voor alle afvoeren en waterleidingen de breedte en hoogtematen aangegeven.


Hieronder de visuele samenvatting van het installatiewerk. Allereerst de leidingen naar de opstelplaats van de CV-installatie. De gelebuis is voor de latere doorvoer van de gasleiding. Zichtbaar zijn ook een aan- en afvoeren van de lucht voor de ketel.





De grijze buis is de zgn. standleiding van de afvoeren van de bovenverdieping en zolder. Deze leiding wordt later omkokerd.




De installateur aan het werk. De kluwen witte leidingen die uit het beton steekt zijn de leidingen van de vloerverwarming.





De witte leidingen zijn voor zowel water als CV. Men werkt tegenwoordig met leidingen op de rol, in dit geval de zgn. Uponor leidingen. Niks geen zagen en solderen, maar afknippen en knellen. Dit werkt uiteraard veel eenvoudiger, maar de old-skool soldeerinstallateur ziet deze werkwijze met lede ogen aan. 'Waar is het echte vakwerk gebleven?'

Nadat alle leidingen zijn aangelegd en afgedopt, wordt er met een compressor 10 bar op het systeem gezet om zo te testen of alles dicht zit.


De compressor (boven) die op de verschillende delen van het systeem wordt gezet.


Hierboven en onder een weergave van de badkamer op de verdieping. Aan de andere kant van de wand komt de wastafel voor de slaapkamer. Op de voorgemonteerde brug (onder) sluit ik later de thermostaatkraan van de douche aan.


Op de foto hieronder zie je de luchtaanvoer en rookgasafvoerleidingen van de CV, de ontluchtingsleiding van de riolering (grijs) en een deel van de WTW-leiding. De foto is van de badkamer, en de leidingen zullen worden weggewerkt achter een betimmering.


Op de vliering zal de WTW-installatie worden geplaatst. Alle buizen zijn door de installatieploeg al gelegd, inclucief de aan- en afvoerleidingen van de lucht in het dak. De WTW past net in de ruimte onder het dak. De buizen die over de vloer geleid zijn gaan naar de verschillende vertrekken, en via de vertrekken op de verdieping naar de begane grond. Op de foto hierboven zie je een WTW-leiding vanaf de zolder door het dak naar de begane grond geleid zijn. Deze koker in het dak zal uiteraard weer worden dichtgemaakt.


De leidingen monden buiten op het dak uit in verschillende pijpen. De korte pijp is van de rioleringsontluchting, de andere is van de CV.


Helaas toch een doorvoer met een loodslab, gelukkig de enige. De overigen hebben een kunststof of gespoten aluminium afdekking. Het nadeel van lood is dat het door de neerslag sporen achterlaat op de vlakke dakpannen.


Tot slot nog een foto van de doorboring van de wand voor de afvoerleiding van de wasemkap. 150 mm rond. Het roze 'blok' op de foto is een van de stapels gipsplaten waar later de wanden mee zullen worden afgedekt.


Al met al is er deze week behoorlijk veel werk verzet. Nu Pinksterweekende, aanstaande dinsdag komt de 'raggelploeg', waarna op woensdag de electricien aan de slag gaat met de meterkast, de leidingen en plafond- en wandcontactdozen.

Afterburn voor het garagedak, 3 juni

Hoewel, afterburn, eigenlijk nog twee plaatjes van het geheel beklede dak, gefotografeerd op onze zelfkijkdag op 6 juni. Het plastic op de foto hieronder dekt het 'gat' af waardoor de bakstenengevelmuur vanuit de garage langs de woningwand opgemetseld gaat worden. Het optrekken van de gevelmuur is ook de reden dat de steiger nog zichtbaar is.


Op de achtergrond het mooie gazon van buurman Wiel. Hopelijk wordt onze wildernis ook ooit zo geƫffend.


donderdag 5 juni 2014

Het garagedak dicht, 3 juni

Eindelijk is ook het garagedak gedekt vandaag. De dakdekkers, de mannen van Horneman, moesten hiervoor wel wat hindernissen overwinnen, want de steiger staat immers feitelijk in de weg.
Bij het branden van de bitumen banen moest telkens een deel van de steiger worden weggehaald. Daartoe werden door de dakdekkers de voeten er paar voor paar af- en na het branden weer opgeschroefd.






Zoals te zien is er nog geen daktrim aanwezig. Deze worden pas aangebracht als de houten gevelbekleding is verwerkt.

Overigens is het huis vandaag ook dicht gemaakt, en op slot gegaan. Dit betekent dat wij er niet meer zo maar in kunnen (en anderen dus ook niet, gelukkig), en dus afhankelijk zijn van de aanwezigheid van de verschillende bouwploegen. Omdat de garagedeuren nog op nalevering staan, is de garageopening professorisch dicht gemaakt.


Morgen 6 juni gaan we weer een dagje zelf kijken. Als het goed is treffen we dan een bouwploeg aan.

maandag 2 juni 2014

Het glas wordt geplaatst, 2 juni

Maandag 2 juni, een week na het opzetten van de woning, is het glas geplaatst. De foto's van vandaag zijn wederom met dank aan buurman Wiel, want wij zelf zaten weer 190 km noordwaarts in Ede.

Ook de glaszetters komen net als de andere bouwploegen uit Friesland, dus het was weer een eind rijden naar het zuiden.

De ruiten zelf zijn reeds op 26 mei bezorgd (inclusief 12 ruiten te veel, voor de garagedeuren waar wij geen glas in willen), dus men kon gelijk aan de slag.



Er komt ook een mobiele kraan aan te pas, voor de ruiten op de verdieping. De tijd dat je met een ruit en zuignap twee hoog de ladder op liep zijn voorbij. Gelukkig maar overigens.


Eerst de zuignap vastzetten op de ruit.


Dan het optakelen met de kraan naar de dakkapel.




En de ruit kan geplaatst worden. Met dank aan het mooi weer overigens.


De glasploeg heeft aan de westzijde nog wel een deel steiger moeten afbreken, anders kon het westelijke grote raam niet geplaatst worden.


De achterzijde van de garage (boven en onder). De 'strepen' die je op de foto hierboven in het raam ziet zijn de glaslatten. Die worden voor het spuiten van de kozijnen in de fabriek aan de kozijnranden geniet, en worden zodoende tegelijk meegespoten en ook getransporteerd. En zijn daardoor direct bij de hand bij het glaszetten.


Hieronder nog enkele foto's (met de buurman er op).





In het 'blinde' deel boven het grote raam (de donkergrijze 'plank') komt de koof van een van de buitenjalouzien. Daardoor kan de koof met motor en lamellen half 'in de muur' worden opgenomen, en hangt daardoor mooi dicht op het raam en niet geheel er buiten 'op' de bakstenen.


Het hoekraam van de keuken (boven) en de glaspartij van de entree en vide (beneden).


Tot zover de werkzaamheden van de ploeg van vandaag, morgen wordt volgens de planning het dak van de garage voorzien van bitumineuze dakbedekking.