Op woensdag, donderdag en vrijdag is deze week de installatieploeg van Veenstra hard in de weer geweest om de afvoeren, alle leidingen en buizen van de warmte terugwin installatie (WTW) aan te leggen. Dat was drie dagen doorpezen, waardoor ze vrijdag bijtijds konden stoppen voor de drie en een half uur durende terugreis van Eys naar Harkema.
Vanwege de houtskeletbouw is het noodzakelijk dat de afvoeren die in de wanden terecht moeten komen, deze 'versleept' worden van vloer naar wand. Bij het aanleggen van de betonvloer kunnen de afvoerbuizen niet ter plaatse van de wand worden aangebracht, maar vallen deze net naast de wand, dus net IN de verschillende ruimtes. Na het plaatsen van de woning op de ondervloer steken de afvoerbuizen net naast de wanden omhoog. Om de afvoeren in de wanden te fabriceren, wordt vanaf het punt waarop de leiding uit het beton omhoog steekt een geul in het beton gemaakt tot in de wanden, en vanaf dat punt naar de (door mij) opgegeven punten geleid. Zie hieronder voor het principe.
De rode streepjes (zie hierboven en onder) zijn de maten die ik per aansluitpunt (wastafel, douche, toilet, keuken, etc) het aangegeven. Voor alle vertrekken heb ik vooraf op tekening voor alle afvoeren en waterleidingen de breedte en hoogtematen aangegeven.
Hieronder de visuele samenvatting van het installatiewerk. Allereerst de leidingen naar de opstelplaats van de CV-installatie. De gelebuis is voor de latere doorvoer van de gasleiding. Zichtbaar zijn ook een aan- en afvoeren van de lucht voor de ketel.
De grijze buis is de zgn. standleiding van de afvoeren van de bovenverdieping en zolder. Deze leiding wordt later omkokerd.
De installateur aan het werk. De kluwen witte leidingen die uit het beton steekt zijn de leidingen van de vloerverwarming.
De witte leidingen zijn voor zowel water als CV. Men werkt tegenwoordig met leidingen op de rol, in dit geval de zgn. Uponor leidingen. Niks geen zagen en solderen, maar afknippen en knellen. Dit werkt uiteraard veel eenvoudiger, maar de old-skool soldeerinstallateur ziet deze werkwijze met lede ogen aan. 'Waar is het echte vakwerk gebleven?'
Nadat alle leidingen zijn aangelegd en afgedopt, wordt er met een compressor 10 bar op het systeem gezet om zo te testen of alles dicht zit.
De compressor (boven) die op de verschillende delen van het systeem wordt gezet.
Hierboven en onder een weergave van de badkamer op de verdieping. Aan de andere kant van de wand komt de wastafel voor de slaapkamer. Op de voorgemonteerde brug (onder) sluit ik later de thermostaatkraan van de douche aan.
Op de foto hieronder zie je de luchtaanvoer en rookgasafvoerleidingen van de CV, de ontluchtingsleiding van de riolering (grijs) en een deel van de WTW-leiding. De foto is van de badkamer, en de leidingen zullen worden weggewerkt achter een betimmering.
Op de vliering zal de WTW-installatie worden geplaatst. Alle buizen zijn door de installatieploeg al gelegd, inclucief de aan- en afvoerleidingen van de lucht in het dak. De WTW past net in de ruimte onder het dak. De buizen die over de vloer geleid zijn gaan naar de verschillende vertrekken, en via de vertrekken op de verdieping naar de begane grond. Op de foto hierboven zie je een WTW-leiding vanaf de zolder door het dak naar de begane grond geleid zijn. Deze koker in het dak zal uiteraard weer worden dichtgemaakt.
De leidingen monden buiten op het dak uit in verschillende pijpen. De korte pijp is van de rioleringsontluchting, de andere is van de CV.
Helaas toch een doorvoer met een loodslab, gelukkig de enige. De overigen hebben een kunststof of gespoten aluminium afdekking. Het nadeel van lood is dat het door de neerslag sporen achterlaat op de vlakke dakpannen.
Tot slot nog een foto van de doorboring van de wand voor de afvoerleiding van de wasemkap. 150 mm rond. Het roze 'blok' op de foto is een van de stapels gipsplaten waar later de wanden mee zullen worden afgedekt.
Al met al is er deze week behoorlijk veel werk verzet. Nu Pinksterweekende, aanstaande dinsdag komt de 'raggelploeg', waarna op woensdag de electricien aan de slag gaat met de meterkast, de leidingen en plafond- en wandcontactdozen.