In de vroege ochtend heerst er nog een serene rust op de kavel en de fundering, maar dat gaat vandaag anders worden. De woning wordt vandaag in skelet opgezet. Dat houdt in dat de buitenbetimmering, het beglazen, het metselen van de muren, etc. later plaatsvindt.
Ga er even voor zitten, want er trekt in een dag een hele voorstelling voorbij.
Als eerste arriveert de bouwkraan om 07.00 uur, en gelijk daar achter aan komt de eerste dieplader met delen van de woning de straat in rijden. Die heeft overigens halverwege van Harkema naar Eys ergens overnacht, anders had hij het niet zo vroeg kunnen halen.
Ondertussen arriveert ook het eerste deel van de Veenstra bouwploeg. 04.00 vertrokken uit Harkema.
Als eerste worden de tekeningen bekeken, en wordt al het gereedschap uitgeladen.
Jammer dat ik (met pet) niet mee kan doen!
Het lossen van de dieplader is ondertussen begonnen. De delen worden op de kavel opgestapeld, in de juiste volgorde. Dat gaat zo een half uurtje door.
Ondertussen laat ook dieplader twee zijn neus al zien om de hoek.
En voor je twee keer met je ogen knippert staat daar ook al de vrachtwagen die de kozijnen komt brengen. Het wordt nu toch wel druk in De Wissel.
Ondertussen gaat het lossen van de dieplader gestaag door. Ook de gipsplaten voor de binnenwanden, en de isolatiedekens worden alvast in de toekomstige vertrekken geplaatst. Dit doet met voordat men met het opbouwen van de woning begint, dan staat het alvast binnen. De kozijnen worden rondom op de bestemde plekken neergezet.
Dieplader 1 is nu leeg en vertrekt. Het lossen van de volgende dieplader kan beginnen.
Hierboven de tweede dieplader. De derde is nu onderweg naar Eys.
Ondertussen wordt ook driftig heen en weer gereden met de heftruck die de kozijnen uitlaadt.
Het wordt nu steeds voller op de kavel, en je weet niet waar je moet kijken om niets te missen. Met acht man sterk wordt er volledig op elkaar ingespeeld doorgewerkt.
Het eerste woningdeel wordt op zijn plek gezet. Laten zakken, waterpas er tegenaan en vastspijkeren.
Er volgen vele delen, zie hieronder.
Dit zijn duidelijk geen bouwmarkt tackers!
Na anderhalf uur staat er al een redelijke begane grond.
Ook de garage vormt zich.
Boven de achterzijde van de garage, onder de voorkant. De garagedeuren volgen later, die zijn nog niet gereed.
De eerste plafonddelen worden geplaatst. Zoals te zien wordt er ook wel met staal gewerkt. De grote overspanningen zouden anders alleen met hele dikke balken kunnen worden gemaakt.
Onderstaand de serre in aanbouw.
En een kijkje in de keuken. Althans door de ramen van de keuken.
Eerste verdieping is gereed.
Ondertussen in De Wissel; de glasleverancier arriveert en de beglazing wordt uitgeladen.
Driedubbele beglazing. Noodzakelijk in verband met het kunnen halen van de energieprestatienorm.
Er wordt nu een aanvang gemaakt met de tweede verdieping. De kozijnen worden op de wanddelen geschroeft voordat de delen op de woning worden getakeld.
Het aanvoeren en vastzetten van de delen gaat gestaag door . . .
De vloer van de vliering arriveert. Dit is een constructief deel van de woning, vandaar de dikke randbalken. Daar komen de dakplaten op te rusten.
En ook de buizen voor de warmteterugwin installatie (WTW-installatie) worden reeds in de woning gelegd. Scheelt later maneouvreren met buis voor buis.
Als de vloeren en gevels gereed zijn, wordt het dak op de serre geplaatst. Dat is tevens het dakterras, vandaar de dichtheid aan houten balken. Het moet immers beloopbaar zijn, en een redelijk gewicht aan tegels dragen.
En ook dit deel komt op zijn plaats.
De lunchtijd is aangebroken voor de bouwploeg, en dus gaan wij er ook even tussenuit. We maken daarbij wel een verkeerde inschatting, want als we na drie kwartier terugkomen liggen de eerste dakplaten op het huis! Een stukje gemist dus.
De voorkant van het huis is dicht. In het gat komt een opbouw van de vide.
Het dichtpurren van de naden. Voor de winddichtheid. Er gaan aardig was bussen PUR doorheen.
De laatste dakplaat wordt op zijn plaats gelegd. En dan ziet het er zo uit.
Nu zijn de dakkapellen en vide aan de beurt.
Eerst de achterkant. Het kozijn compleet met openslaande deuren wordt opgetakeld. De dakkapel is vier meter breed, gelijk de serre daaronder. Heeft de architect leuk bedacht.
Het dak er op. Nu is de voorkant aan de beurt, de vide.
Om de zijwanden in de juiste positie te plaatsen, wordt eerst het kozijn er tussen gezet. Best logisch, maar je zou het maar vergeten.
En het dak er op. Aan de onderzijde is de isolatiedeken zichtbaar.
Nu het dak gereed is, en alle woningdelen zijn geplaatst, worden alvast de dakpannen op de daken en steiger neergezet. Het plaatsen van de pannen zal morgen gebeuren.
De jonkies zitten op de bovenop, en slaan de noklatten vast. Even testen of de pannen goed geplaatst kunnen worden. Ja, het past, we stoppen er mee voor vandaag.
De kraan heeft nog even de beglazing bij het huis gezet, en kan vervolgens opvouwen en vertrekken.
Het eindresultaat van dag 1, om 18.00 uur.
Een kijkje aan de binnenkant. De rollen zijn het isolatiemateriaal dat in de houten 'vakken' wordt geplaatst.
De steunen in de garage zijn noodzakelijk omdat op het garagedak een steiger staat opgesteld. (niet handig blijkt later, want het dak kan daardoor niet worden gebitumineerd. Eerst moet de steiger weer weggehaald worden). Tussen de garage en de woonkamer komt een bakstenen wand, gelijk de buitenwanden aan de andere zijden van de woning.
De bovenverdieping. Ook hier liggen de gipsplaten al op de verdieping.
Het einde van de dag van het opzetten van het huis. Volgens mij zijn wij van het proberen te volgen van het geheel net zo moe als dat de bouwploeg is. Eens kijken hoe het er morgen aan toe gaat. Dan is er beduidend minder werk, de pannen zullen worden geplaatst en de voorbereiding voor het branden van de daken gedaan.
Onderstaand nog een beeld van hoe ons huis als laatste in de rij van De Wissel aan sluit. Het is goed te zien dat alle woningen verschillend zijn. Ze hebben allen een eigen karakter. Dat kan, omdat het ontwikkelproject welstandsvrij is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wij zijn altijd bereid om nadere informatie te verstrekken, of tips te geven.